توربو شارژ و چگونگی عملکرد آن:

ختراع موتور توربو شارژ به سال 1900 میلادی بر می گردد که با قرار گیری یک توربین در یک منیفولد حلزونی، باعث چرخش توربین ها شده و با فشرده سازی هوای ورودی به موتور، راندمان آن را افزایش داده و در واقع عملکردی مانند کمپرسوردارد.

جالب است بدانید که اولین استفاده از موتور توربو شارژ مربوط به هواپیما های جنگنده در طی جنگ جهانی اول می باشد و پس از چندین دهه، از آن ها در صنعت هوایی و خودرویی استفاده می شود.

توربو شارژ

کارخانه های خودرو سازی برای بالا بردن راندمان و بازده موتور و جبران کمبود هوا در سیلندر خودرو اقدام به بالا بردن حجم موتور نموده اند. در صورتی که با افزایش حجم موتور میزان مصرف سوخت به میزان چشم گیری بالا می رود و در نتیجه آلودگی هوا نیز افزایش می یابد و از طرفی راندمان پایین موتور را در پی دارد. برای رفع این مشکلات ، دستگاه هایی به نام موتور توربو شارژ اختراع شد، تا قدرت و توان موتور و کیفیت سیستم احتراق افزایش یابد.

موتور توربو شارژ در واقع کمپرسوری می باشد،که وظیفه خود را از طریق مکش هوا انجام می دهد.

واژه اصلی، توربو شارژر بوده که به توربو شارژ معروف است.

اجزای موتور توربو شارژ:

اجزای توربو شارژ

هدف از طراحی موتور توربو شارژها ، قدرتمند ساختن موتور ها و داشتن بازده بالا به همراه حجم کم و سبک است. موتور توربو شارژ از بخش های مختلفی تشکیل شده که هر یک وظیفه مشخصی بر عهده دارند.

توربین:

توربین در موتور توربو شارژ، وظیفه فعال کردن کمپرسور را بر عهده داشته و پس از منیفولد دور قرار گرفته است و به گردش در آمدن توربین به دلیل خروج گاز های اگزوز می باشد.

کمپرسور:

کمپرسور یکی دیگر از اجزای موتور توربو شارژ می باشد که برای فشرده کردن و متراکم سازی هوای ورودی به موتور مورد استفاده قرار گرفته و به وسیله توربین به چرخش درآمده و باعث ورود هوا به موتور می شود.

شفت میانی:

اتصال بین توربین و کمپرسور از طریق شفت میانی انجام می شود.

نکات رانندگی با موتور مجهز به توربو شارژ:

بدلیل وجود ساختار پیجیده و مزایای استفاده از توربو شارژر می بایست در رانندگی دقت لازم را داشته باشید، تا از آسیب زدن به قطعات دیگر موتور خودرو جلوگیری شود. اولین نکته، عدم فشردن ناگهانی پدال گاز برای روشن کردن خودرو می باشد.

در ابتدا باید زمانی را به گرم شدن روغن موتور اختصاص دهید و با بالا رفتن دمای آن و رسیدن به تمام قسمت های مختلف موتور و قرار گیری صحیح شفت موتور، اتومبیل را به حرکت درآورید. در غیر این صورت لازم است هزینه زیادی را برای تعمیر موتور خودرو پرداخت. هم چنین ناگهانی خاموش کردن موتور پس از طی کردن مسافت طولانی باعث کاهش ویسکوزیته موتور شده و به دنبال آن مشکلات زیادی به وجود خواهد آمد.

روش صحیح خاموش کردن موتور به این صورت است که باید لحظاتی را برای کاهش دمای روغن موتور و خنک شدن شفت منتظر بمانید و سپس اقدام به خاموش کردن اتومبیل نمایید. انجام سرویس های دوره ای به عدم ایجاد مشکل در ساختار خودرو های مجهز به موتور توربو شارژ کمک می کند.

مزایا:

امکان استفاده از توربوشارژ در خودروهای بنزینی و دیزلی

امکان استفاده در انواع وسایل نقلیه مانند خودرو, کامیون و اتوبوس

کاهش آلودگی سوختی

افزایش راندمان و انرژی موتور

صرفه جویی در مصرف سوخت خودرو تا 10 درصد

معایب:

نشانه های خرابی توربوشارژ:

عدم شتابگیری و کاهش توان موتور

روشن شدن چراغ چک به دلیل خطای توربو

صدای سوت کشیدن و تغییر صدای موتور