اتومبیل خود را مرتباً چک کنید و ایمن بمانید.
چند روز قبل از اینکه سفر خودرویی خود را آغاز کنید، بهتر است کیفی برای مواقع اضطراری آماده کرده و آن را داخل ماشین قرار دهید. قرار دادن لوازم کمکهای اولیه در کیف را فراموش نکنید.
همچنین مطمئن شوید که لاستیک زاپاس خودرو سالم باشد و ابزارهای اضطراری برای تعمیر موقت ماشین و پنچرگیری یا رانندگی در برف را همراه داشته باشید. کپسول آتشنشانی، وسیلهای است که هرگز نباید قرار دادن آن در ماشین را فراموش کنید چون ممکن است روزی جانتان را نجات دهد!
بررسی فهرست موارد مهم نیز نباید فراموش شود. برای این کار بهتر است این موارد را روی کاغذ بنویسید و یکی یکی آنها را چک کنید.
اهمیت چکاپ ماشین قبل از مسافرت
حداقل چند روز قبل از سفر، حتما باید سلامت ماشین مورد بررسی قرار بگیرد. هرچه هم که شما دست به آچار باشید، باز هم یک تعمیرکار حرفهای بهتر و دقیقتر میتواند مشکلات ریز و فنی را متوجه شود.
کوچکترین مشکل فنی میتواند در شرایط آب و هوایی نامناسب، سرعت زیاد یا رانندگی طولانی سلامت خودرو و سرنشینان را به خطر بیندازد.
قبل از سفر چه چیزهایی در ماشین چک می شود؟
اتومبیل از قطعات بسیار زیادی تشکیل شده که اختلال در عملکرد هر یک از آنها، میتواند منجر به مشکلات ناگهانی و در جاده ماندن شما شود. به همین دلیل لازم است چکاپ ماشین قبل از سفر حتما انجام شود. بهتر است برای بررسی دقیقتر و جا نماندن هیچ یک از بخشهای خوردو در زمان چکاپ، فهرستی مرتب و بخش بندی شده داشته باشید. به صورت کلی لیست چکاپ ماشین قبل از سفر، به ۶ بخش تقسیم میشود.
- قطعات موتوری
- مایعات و روغنها
- بدنه
- سیستم ترمز
- ایمنی خودرو
- لوازم جانبی
چک لیست قطعات موتوری
موتور خودرو، اصلیترین بخش هر ماشین است و حرکت اتومبیل، به آن بستگی دارد. بنابراین لازم است تمام قطعات آن پیش از آغاز سفر، مورد بررسی قرار بگیرد. البته اگر سرویس دورهای خودرو را به موقع انجام میدهید، نیازی به چک کردن تمامی بخشها ندارید.
شلنگ های رادیاتور
از آنجایی که رادیاتور نقش مهمی در خنک کردن موتور و عملکرد آن دارد، سلامت بخشهای رادیاتور خودرو کاملا ضروری است.
ایراد و سوراخشدگی در شلنگهای رادیاتور عملکرد خنککنندگی موتور را دچار اختلال میکند. جنس این شلنگها برای مقاومت در برابر حرارت، معمولا از فولاد ضد زنگ است. اما در اثر مرور زمان این احتمال وجود دارد که دچار ساییدگی، پارگی و حتی نشتی شوند. این اتفاق، بسیار خطرناک است چون، احتمال انفجار در موتور را بالا میبرد. هواگیری رادیاتور ماشین نیز اهمیت ویژهای دارد.
چک کردن فیلتر هوا
فیلترهای هوا حتما باید به صورت مرتب و طبق زمانبندی مشخصی تعویض شوند. حتما پیش از آغاز سفر، این فیلترها را بررسی کنید تا اگر زمان عوض کردنشان فرا رسیده، اقدامات لازم را در این مورد انجام دهید.
در صورت گرفتگی این فیلترها، عملکرد اکسیژنرسانی به موتور با مشکل مواجه میشود و بازدهی موتور کاهش مییابد.
چک کردن تسمه های خودرو
تسمههای مختلفی مثل تسمه دینام و تسمه تایم، داخل موتور وجود دارد. تسمههای خودرو، معمولا از پلاستیک مقاوم ساخته میشوند اما بعد از مدتی خراشیده میشوند و آسیب میبینند. در صورت شل شدن تسمههای ماشین، موتور خودرو به خوبی نمیتواند کار کند. بنابراین حتما قبل از آغاز سفر، تسمهها را به صورت چشمی مورد بررسی قرار دهید.
حتما بخوانید:
بررسی روغن موتور ماشین
روغن موتور، نقش روانکنندگی را به عهده دارد. این روغن از ایجاد اصطکاک بین قطعات موتور جلوگیری میکند. میزان کمتر از اندازه روغن موتور یا فاسد شدن آن منجر به افزایش دمای پیشرانه، خوردگی در قطعات و بالا رفتن اصطکاک خواهد شد.
در تمامی خودروها بعد از پیمودن مسافت مشخصی، باید این روغن تعویض شود. بهتر است در این موارد، روغن موتور را به صورت کامل عوض کنید. تعویض فیلتر روغن خودرو را فراموش نکنید.
روغن گیربکس
روغن گیربکس هم شرایط روغن موتور را دارد. بنابراین حتما باید آن را بررسی کنید. اگر خودروی شما اتوماتیک است، این کار الزامی است.
چک کردن باتری و دینام خودرو
باتری ماشین، قلب سیستم برقی خودرو است. بنابراین در صورتی که با مشکلی مواجه شود، خودرو شما به سختی روشن خواهد شد. سلامت باتریهای اتمی از روی رنگ نشانگر قابل تشخیص است. بنابراین با دقت به نشانگر، میتوانید متوجه شوید که آیا باتری ماشینتان به شارژ نیاز دارد یا خیر.
در هنگام چک باتری، به سر باتریها دقت کنید تا در صورت سولفاته شدن، این مشکل را برطرف کنید. همچنین سلامت دینام خودرو نیز باید پیش از آغاز سفر، چک شود.
مایع خنککننده رادیاتور و چک کردن سطح آب رادیاتور
مایع خنککننده رادیاتور، ترکیبی است از ضد یخ و آب. این ترکیب، عملکرد پیشرانه را بهبود میبخشند و به دلیل اهمیت آن، باید هر ۳۰۰۰ کیلومتر عوض شود تا از تجمع اسید در رادیاتور، پیشگیری شود. از سوی دیگر، خرابی مایع خنککننده رادیاتور، باعث میشود نقطه جوش کاهش پیدا کند و به خوبی فرآیند خنککنندگی انجام شود. بنابراین میزان مایع خنککننده رادیاتور را پیش از سفر چک کنید.
روغن ترمز
چک کردن روغن ترمز تقریبا میتواند جان شما را نجات دهد؛ زیرا روغن ترمز کمک میکند تا سیستم ترمز به موقع و به خوبی عمل کند. روغن ترمز تاریخ انقضای طولانیای دارد اما با این حال، بهتر است در چکاپ ماشین قبل از سفر، بررسی شود.
پر کردن باک بنزین و گاز
پیش از آنکه سفر خودرویی خود را آغاز کنید حتما به یک جایگاه سوخت مراجعه کرده و باک ماشین را پر کنید. تمام شدن بنزین یا گاز ماشین، احتمالا آخرین اتفاقی است که بخواهید در جاده با آن مواجه شوید.
بررسی مایع شیشه شور
همیشه مایع شیشهشور اتومبیل را قبل از آغاز حرکت، بررسی کنید. دید شما به تمیز بودن شیشه خودرو بستگی دارد. در صورت کثیف بودن شیشه ممکن است درصد بروز تصادفات جادهای افزایش یابد.
چک لیست قطعات گروه بدنه
قطعات بدنه خودرو، اهمیت زیادی دارند. گرچه برخی تصور میکنند سلامت موتور برای داشتن سفری امن کافی است اما قطعات بدنه خودرو حتما باید در چک لیست قبل از سفر بررسی شوند.
بررسی چراغ ها (چراغ جلو نور پایین و نور بالا، چراغ عقب، راهنما، چراغ ترمز، مه شکن و پرژکتور)
حتما تمامی چراغهای خودرو را تک به تک چک کنید تا از کارکرد درستشان مطمئن شوید. لامپها سوخته را تعویض کنید. بهتر است این کار را در فضایی تاریک انجام دهید. ایراد در چراغهای ماشین، به جز جریمه شدن توسط پلیس، امنیت سرنشینان را هم به خطر میاندازد. از سلامت دی لایت و اتولایت هم اطمینان پیدا کنید.
چک کردن برف پاک کن و گرم کن شیشه عقب
برف پاک کن خودرو، بعد از مدتی در اثر شرایط آب و هوایی دچار ترکخوردگی و فرسودگی میشود. پس حتما آنها را قبل از حرکت بررسی کنید تا در صورت نیاز تعویض شوند.
چک کردن آج لاستیک
لاستیکهایی که آج خود را از دست دادهاند، مستعد پنچرشدگی و ترکیدگی هستند. همچنین حفظ تعادل ماشین در مسیرهای لغزنده با لاستیکهای بدون آج، بسیار مشکل است. پس حتما بررسی این مورد را پیش از آغاز سفر، فراموش نکنید.
بررسی روغن موتور ماشین زاپاس و جک یدکی
تصور کنید ناگهان در اثر اتفاقی، چرخ ماشین پنچر شود و شما در میانه جاده باشید. تعمیرگاه از شما دور است و خودتان باید اقدام به پنچرگیری ماشین کنید. اگر لاستیک زاپاس یا جک خودرو سالم نباشند، احتمالا زمان زیادی معطل رسیدن ماشینهای امدادی خواهید بود.
چک کردن میزان باد لاستیک ها
لاستیک کمباد، استهلاک خودرو را بالا میبرد و به قطعات ماشین فشار زیادی وارد میکند. همچنین رانندگی با این لاستیکها، میزان سوخت مصرفی را هم افزایش میدهد. پس حتما قبل از سفر، باد لاستیک را اندازهگیری و تنظیم کنید.
چک کردن فرسودگی و پاره شدن تایرها
پارگی یا ترکیدگی لاستیک ماشین، اتفاق بسیار ناخوشایندی در سفر است که جان سرنشینان را به صورت جدی در معرض خطر قرار میدهد. ممکن است فرسودگی تایر ماشین در حدی باشد که در سفرهای شهری مشکلی پیش نیاید اما سفرهای جادهای شرایط خاص خودشان را دارند. پس این مورد را فراموش نکنید.
چک کردن سیستم ترمز ماشین
سیستم ترمز خودرو، یکی از اصلیترین بخشهای خودرو است. توقف صحیح و کامل ماشین، از طریق این بخش میسر میشود. بنابراین برای حفظ جان خود و دیگر سرنشینان اتومبیل، این بخش را کاملا جدی بگیرید.
بررسی لنت ها
لنت ترمز را حتما به یک متخصص نشان بدهید تا در صورت وجود مشکل تعویض شود. مهم نیست این کار چقدر زمان میبرد، اما بدانید که انجام آن ضروری است.
بررسی ترمز دستی
عملکرد صحیح ترمز دستی را بررسی کنید. اگر این بخش به خوبی وظیفه خود را انجام نمیدهد، بدون سهلانگاری به یک تعمیرکار مراجعه کنید.
لوازم جانبی خودرو
لوازم جانبی ماشین را چک کنید. مطمئن شوید که همگی آنها به خوبی کار میکنند. وجود جک، آچار جک، قفل فرمان، آچار چرخ و زنجیر چرخ در ماشین ضروری است.
چک لیست ایمنی خودرو
تمامی خودروها، مجهز به اجزایی هستند که ایمنی سرنشینها را افزایش میدهد. کمربند، بوق، کیسه هوا و… حتما باید پیش از حرکت بررسی شوند.
بررسی مکانیزم کمربند
کمربند صندلی را باز و بسته کنید و مطمئن شوید که به خوبی وظیفه خود را انجام میدهد. ببینید قرقره، به خوبی کمربند را جمع میکند؟ آیا پارچه کمربند سالم است؟ بهتر است پارچه کمربند را هر از چندگاهی با یک دستمال تمیز کنید تا به مرور زمان، عملکرد قرقره را مختل نکند.
بوق خودرو
بدون بوق خودرو چطور باید به رانندگان یا عابران هشدار داد؟ پس ببینید بوقتان سالم است یا نه.
بررسی وضعیت کیسه هوا
برخی افراد به دلایل مختلف، سیستم کیسه هوای خودرو را دستکاری میکنند تا در اثر ضربه باز نشوند. اما این کار جان سرنشینان را به صورت جدی به خطر میاندازد. حتما مطمئن شوید سیستم کیسه هوا در حالت فعال باشد تا در صورت تصادف در جاده از جانتان حفاظت کند.
بررسی سیستم گرمایش و سرمایش
قبل از اینکه با خودرو حرکت خود را آغاز کنید، سیستم تهویه مطبوع خودرو و سرمایش و گرمایش ماشین را بررسی کنید. شما نمیدانید در جاده با چه هوایی روبهرو میشوید. بنابراین برای هر هوایی آمادگی داشته باشید.
چک کردن لوازم جانبی خودرو
وجود برخی لوازم جانبی در خودرو واجب است، چون در وقت و انرژی شما صرفهجویی میکند و در صورت خرابی ماشین یا حوادث احتمالی به شما کمک میکند.
همراه داشتن ابزار اولیه
حتما یک جعبه ابزار، حاوی ابزارهای اولیه مثل پیچگوشتی، چهارسو، انبردست، دم باریک، فازمتر و… را در ماشین، داشته باشید تا اگر ماشین دچار خرابی جزئی شد، خودتان بتوانید آن را تعمیر کنید.
همراه داشتن جعبه کمک های اولیه
جعبه کمکهای اولیه را برای موارد اورژانسی فراموش نکنید. حتما دقت داشته باشید که این جعبه کامل باشد.
همراه داشتن چند بطری آب
چندین بطری آب را برای مواقع ضروری همراه داشته باشید.
همراه داشتن چراغ قوه
یک چراغ قوه و چندین باتری همراه خود داشته باشید تا در شب در جاده ماندید، بتوانید اطراف ماشین را به خوبی ببینید.
همراه داشتن کپسول آتش نشانی
همراه داشتن کپسول آتشنشانی آنقدر مهم است که ممکن است جانتان به آن بستگی داشته باشد. اگر ناگهان موتور ماشین دچار آتشسوزی شود، با کپسول آتشنشانی میتوانید به سرعت آن را مهار و از خسارت بیشتر پیشگیری کنید.